Kraniosakral terapi

Vad är kraniosakral terapi?

Ordet kraniosakral terapi (KST) kommer från ”kranium” och ”sacrum”, dvs  korsbenet.

Kraniosakral terapin är en varsam och djupgående metod som utvecklades i USA i mitten av 1900-talet av osteopaten Dr Sutherland. Han upptäckte att skallens ben inte växer ihop helt, utan är mottagliga för tryck och mjuk manipulation.

En annan viktig upptäckt som ligger till grund för metoden är den ”kraniosakrala rytmen”, ett flöde av vätska som pulserar i ryggmärgen längs hela ryggraden och runt hjärnan. Den här rytmen kan vi som kraniosakrala terapeuter påverka. En stark, balanserad och inte alltför långsam rytm är viktiga för vårt välmående och för balansen mellan aktivitet och avspänning.

Det vi behandlar i kraniosakral terapi är, för att uttrycka det kort, obalanser i nervsystemet, via bl.a. kraniebenen, ryggraden och bäckenet samt omgivande strukturer. Det vi eftersträvar är att undanröja hinder för rörelse och flöde. Genom behandlingen sätts kroppens egen självläkande förmåga igång, vilket är en grundläggande princip i kraniosakral terapi.

 

Vad kan behandlas?

Stressrelaterade symtom eller emotionell obalans som oro, ångest, sömnproblem, depression, utmattning, utbrändhet, spänningar i tänder och käkar. Också migrän, stelhet i nacke och skuldror, låsningar i bäckenet och fysiska trauman mot huvud och nacke, whiplash, tinnitus.

Man har också kunnat se förbättringar vid diagnoser som ADHD, autism. Kraniosakral terapi är även värdefull som kompletterande behandling  vid t.ex. Parkinsons sjukdom, MS och vid stroke.

I min utbildning ingår också utbildning i organmassage för bröstkorg och bukorgan, vilket kan vara värdefullt vid t.ex. matsmältningsproblem eller astma.

En enda behandling kan ge resultat men ofta behövs en serie behandlingar för att förändringarna skall bli bestående. Det kan vara bra att ta några behandlingar ganska tätt och sedan lite då och då. Alla mår bra av att då och då få sitt nervsystem balanserat genom kraniosakral terapi.

20150907_112818

Hur går en behandling till?

Under en behandling ligger du fullt påklädd på en brits medan terapeuten vidrör olika ställen på huvud, nacke och längs med ryggrad och bäcken. Med ytterst små, subtila och varsamma ”tryck” korrigeras och balanseras fastlåsningar i skelett, muskler och membranen som omger ryggmärg och hjärna.

Ofta upplever den som får behandlingen en mycket djup, läkande vila och avspänning.

Referenser:

”Kan varmt rekommendera denna, för mig tidigare okända, form av av behandling! Hjälper vid många olika slags besvär. Blev själv opererad inuti ett öra förra året, med vissa påföljder av känselbortfall och andra obalanser i höger sida av huvudet. Nu återställd genom Gunilla Croons kunniga och milda behandling som bl a korrigerar nervsystemet och hjälper upp kroppens egen läkning. Dessutom har jag nog aldrig känt mig så avslappnad som efter en sådan timma.”  Maria Block

Jag hade länge tänkt prova på kraniosakral behandling för att kunna släppa på spänningarna i kroppen, men det tog lång tid innan det blev av. Gunilla träffade jag hos en gemensam bekant nästan ett år tidigare, och när jag äntligen bestämt mig för kraniosakral terapi valde jag Gunilla för att hon ingav förtroende. Behandlingen är inkännande för att de blockeringar som finns i kroppen ska släppa i sin egen takt. För mig som oftast inte lyssnat på kroppen utan gått på behandlingar som lett mig in i situationer jag inte varit mentalt och/eller känslomässigt förberedd på, var det skönt få uppleva Gunillas helande händer och lugna röst och samtidigt få en tydlig förklaring på var blockeringen sitter. Behandlingen gav mig en lugn och fin start på min resa till Indien. Jag kan varmt rekommendera Gunilla om du vill lära dig gå i din egen takt utan att störas av det yttre bruset”  Mona Gullström